Kruinsig After School Academy

YEAR

2022

LOCATION

Birchleigh, Kemptonpark

CATEGORY

Educational

CLIENT

Kruinsig Primary School

  • YEAR : 2022
  • LOCATION : Birchleigh, Kemptonpark
  • CATEGORY : Educational
  • CLIENT : Kruinsig Primary School
  • VISUALIZATION :
BIRCHLEIGH, KEMPTONPARK

KRUINSIG AFTER SCHOOL ACADEMY

MAIN ENTRANCE

After School Academy

 

Birchleigh, Kemptonpark

 

The Afterschool academy is located adjacent to the Grade-R classrooms that was completed in 2021 for Laerskool Kruinsig and further explores the concept of whether a building can be designed to become an extension of a school playground. For this school the roof is designed to wrap out over the walkway and down towards the courtyard play area to become the supporting structure for a series of brightly coloured steel louvers. These louvers also function as the purlins for the polycarbonate sheeting, which cover certain areas to create a covered play area between the two classroom wings. It creates a space that is sheltered from the elements and is designed to become a fantasy wonderland where children can get lost within their own imagination.

Solid free-form balustrades ensure that children are kept safe when running down the passages while clerestory windows draw natural light into the classrooms from the South. The passage facing walls on the classroom side are recessed to create a void where kids can store their school and sport bags without obstructing the walkways between classrooms. A screen wall consisting of pre-cast concrete breezeblocks functions as a solar control device on the North façade which blocks off direct sunlight and allows soft filtered light to enter the classrooms.

On the corner of the site a small coffee shop is designed to provide a convenient space where parents can enjoy a cup of coffee with friends while waiting for their children. This yellow, plastered and painted free-form was designed to break away from the classroom wings and distinguish itself from the rest of the building. The coffee shop is cladded with a flowing freeform screen consisting of steel equal leg angle irons that accentuates the corner and creates a meeting space on the corner of the site.

 

Project information

  • Project Value: R10 million
  • Project Size: 1355 m2
  • Project Type:  Educational
  • Status: Design development

BOUTIQUE RETAIL COFFEE SHOP ON STREET CORNER

SCHOOL PLAY GROUND

SITE PLAN

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

ROOF PLAN

ELEVATIONS

AXONOMETRIC DETAIL FLOOR PLANS